“Het verdriet kwam inderdaad naar boven, maar het deed minder pijn dan ik had verwacht en waar ik zo bang voor was.”

“Na deze dag voelde ik me een stuk lichter. Het is sinds de retraite makkelijker geworden om er af en toe even bij stil te staan, zonder overweldigd te worden door verdriet of te verkrampen en het allemaal weer weg te stoppen.”

“Joanne heeft me laten zien dat het verdriet er mag zijn. En ze heeft me zorgvuldig, vakkundig en liefdevol door de dag geloodst.”

Martha - Ik zag eigenlijk enorm op tegen de retraite: het idee het zo zorgvuldig weggestopte verdriet weer op te moeten rakelen terwijl mijn leven eigenlijk best weer ok liep na die zware periode. Ook voelde het soms alsof ik geen recht had om verdrietig te zijn; na een hoop miskramen is het gelukt om een zwangerschap te voldragen en is er een gezond kind geboren dus waarom zou je nog verdrietig zijn?

 

Joanne heeft me laten zien dat het het verdriet er mag zijn. En ze heeft me zorgvuldig, vakkundig en liefdevol door de retraite geloodst. Ik en de aanwezige deelnemers hebben onze verhalen gedeeld en verschillende (ontspannings-) oefeningen gedaan. We hebben samen bij al mijn zwangerschappen stilgestaan en er aandacht aan gegeven.

 

Het verdriet kwam inderdaad naar boven maar het deed minder pijn dan ik had verwacht en waar ik zo bang voor was. En na deze dag voelde ik me een stuk lichter.

 

Het is sinds de retraite makkelijker geworden om er af en toe even bij stil te staan, zonder overweldigd te worden door verdriet of te verkrampen en het allemaal weer weg te stoppen

 

Sindsdien denk ik niet meer terug aan een zwarte periode maar denk ik terug aan een periode waarvoor ik ook dankbaar ben, die me veel gebracht en geleerd heeft en me gevormd heeft tot wie ik nu ben. Het voelt veel fijner om er op die manier aan terug te denken. Ik ben wat minder hard geworden voor mezelf, wat milder. Het verdriet is er soms nog steeds, maar het is minder overweldigend, de harde randjes zijn er van af. 

Elisabeth - Ik ben er daadwerkelijk met meer positive perspective uitgekomen!

Tijdens de dag merkte ik dat het verlies en het effect van een keuze moeten maken in de zwangerschap, zelfs als het jaren later is, echt in mijn lijf en in mijn onderbewust was gaan zitten. Er zat nog schuldgevoel, verdriet, spanning, stress en onbewust droeg ik dat dus overal mee naar toe. 

 

Door de oefeningen die Joanne deed konden alle weggestopte emoties echt gaan stromen. Vooral de combinatie van oefeningen met je lijf en met je hoofd en in een groep zijn is echt heel speciaal.

 

Vaak stop je emoties weg omdat je bang bent voor ze maar het is zo fijn dat je kan laten gebeuren en kan loslaten. De verhalen van de andere vrouwen was ook zo'n eye opener dat je dit niet moet verstoppen maar er ruimte voor is. 

 

Joanne heeft echt een veilige plek gecreëerd om te kunnen delen, vertellen, bespreken, te voelen en los te laten

Ik vond het bevrijdend, inspirerend, mooi en was lichter aan het einde van de dag ondanks de zwaarte van het onderwerp. 

 

Het heeft me veel gedaan en ben heel dankbaar en ook trots op mezelf dat ik durfde mee te doen. 

Hanneke - Wat een bijzondere en intense dag heb ik mogen ervaren met Joanne en een aantal andere vrouwen. De opbouw van de dag was heel fijn door eerst te aarden en meer naar binnen te keren om vervolgens steeds meer te voelen. Op die manier kwam er intuïtief van alles in beweging en deelden we onze verhalen met elkaar. Joanne weet dit op een integere, liefdevolle manier te begeleiden met oefeningen, gesprekken en een stukje maatwerk. Haar brede kennis in combinatie met haar eigen ervaring zijn hierin zeer waardevol