Hoe kan stilte helpen bij rouw?

Veel ouders ervaren de periode na een aangrijpend verlies als stil. Alsof de stilte hen meer opvalt. Alsof het stiller is in huis. Alsof er een leegte is ontstaan. Doorgaans zijn we druk met werk of kinderen en hebben we de stilte niet zo in de gaten. Er is veel kracht te vinden in de stilte. Dit is het moment dat onze hersenen even niet of minder geprikkeld worden. Als je stil bent, let dan eens op het volgende. 1. Je lichaam: waar zit het vast? Waar doet het pijn?  2. Je gedachtes: het lukt nooit meer om zwanger te worden of misschien mijn partner zal mij nooit begrijpen 

Lees meer »

Hoe neem je kinderen mee in het rouwproces?

Als je verdriet hebt vanwege een miskraam of het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap speelt er veel tegelijk. Je hebt extra tijd voor jezelf nodig, je rouwt misschien anders dan je partner dus heb je meer tijd nodig om af te stemmen en dan zijn er bij sommigen nog de kinderen.  Soms worden kinderen vergeten en veelal is het een weloverwogen beslissing om hen niet te betrekken bij rouw. Uit liefde willen we hen beschermen voor alle pijn die wijzelf voelen.  Manu Keirse, rouwdeskundige en psycholoog, beschreef het treffend; ‘kinderen niet meenemen in rouw is niet beschermen, maar isoleren.’

Lees meer »

Wat levert rouw je op?

Voel je nog verdriet, irritatie of teleurstelling als het gaat over de miskraam of het kindje dat je jaren geleden tijdens de zwangerschap bent verloren? Misschien vermijd je het onderwerp het liefst. Ergens weet je dat je er nog eens ruimte voor moet maken, maar je hebt geen tijd.  

Lees meer »

Hoe neem je afscheid van je overleden kindje?

Het moment dat je afscheid kan nemen van je kindje is heel belangrijk. Voor kindjes die later tijdens de zwangerschap overlijden geldt dat als het net geboren is je het nog kunt vasthouden. Dat je het kindje tegen je aan kunt houden is heel helend. Vroeger werden overleden kindjes direct bij de ouders weg gehaald, uit liefde om hen de pijn te besparen. Echter leverde dat juist veel meer leed op. Het ziekenhuis biedt inmiddels de optie om hand- en voetafdrukjes te maken.

Lees meer »

Heb ik recht op verlof na het verlies van een kindje?

In Nederland krijg je geen verlof als je kindje voor 24 weken zwangerschap is overleden. Na 24 weken hebben moeders recht op een bevallingsuitkering van 16 weken. Voor vaders geldt er helemaal geen regeling. Heb je een traumatische zwangerschap of bevalling gehad? Ondanks de heftigheid en de gevolgen hebben ouders geen recht op verlof.

Lees meer »