Rituelen kunnen helpen

Gepubliceerd op 8 oktober 2021 om 10:30

In mijn vorige blog vertelde ik over het nut van meditatie bij het oplossen van trauma’s. Als het trauma nog heel vers is dan kunnen rituelen goed helpen. Riet Fiddelaers-Jaspers, rouwexpert, geeft aan dat bij traumatische rouw rituelen kunnen zorgen voor structuur en houvast.

Traumatische rouw betekent dat je een schokkend verlies hebt meegemaakt. Een verlies wat je nog nooit eerder zo hebt meegemaakt. Het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap is een voorbeeld van traumatische rouw.

Hoe je omgaat met dit verlies verschilt van persoon tot persoon. Het hangt onder andere af van je leeftijd, je levenservaring en geslacht. Interessant is ook dat de cultuur waar je uit komt invloed heeft.

In de westerse cultuur wordt de dood gezien als iets donkers en als eindpunt. Er zijn ook culturen waar de dood staat voor transformatie. De dood wordt dan ook gevierd als een mijlpaal naar een volgende fase. 

In Zuid-Afrika komt het nog voor dat ramen besmeerd worden met as en de bedden worden verwijderd zodat de rouw binnen kan komen. Zo’n ritueel kan structuur en houvast geven in een onbekende situatie en ondersteund daarmee het rouwproces.

Boeddhisten geloven in reïncarnatie. Monniken bidden drie dagen voor de dode en bereiden daarmee iemand voor op de volgende levenscyclus. Daar wordt de dood dus niet als een eindpunt beschouwd.

Hoe kunnen rituelen jou helpen bij het verwerken van het verlies?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.