Trauma oplossen - hoe dan?

Gepubliceerd op 7 oktober 2021 om 11:29

Dat we niet ons hele leven hoeven te laten beheersen door een trauma weten we al lang. Instinctief voelen we dat ergens pijn zit en daar willen we het liefst ver weg van blijven. Dat is een signaal van onze amygdala, het reptielenbrein. Een belangrijk deel van onze hersenen die ons waarschuwt bij gevaar om te vechten of vluchten. Dit deel is bedoeld om ons voor gevaar in het hier en nu te beschermen. In het geval van trauma is er geen gevaar in het hier en nu. Dat vraagt dus om een andere aanpak.

 

Ons meest geëvolueerde deel van het brein, de prefrontale cortex, kan van een afstand

naar een situatie kijken zonder er helemaal in op te gaan. Dat deel van onze hersenen is goed in staat om trauma te verwerken. De prefrontale cortex werkt als je je veilig voelt en je rustig bent.

 

Door de hoge eisen die wij ons zelf opleggen of die wij door onze maatschappij opgelegd ervaren, handelen we vaak vanuit ons reptielenbrein. Hoe meer rust we bewust inplannen, hoe meer ruimte er komt voor de prefrontale cortex. Dat vraagt dus om focus. Pak niet nog dat ene project thuis op, ga niet op dat initiatief in, zeg nee tegen dat verzoek van je leidinggevende om extra werk op te pakken. Maak ruimte voor jezelf. En start met twee minuten mediteren per dag. Bouw dat vervolgens uit, maar maak kleine stappen.

 

Door meditatie kom je dichter bij jezelf, er komt meer rust en meer ruimte in je hoofd. Je bewustzijn groeit en je gaat van een afstand kijken naar jezelf. Je verruimt daardoor je keuzevrijheid; waar je voorheen op de automatische piloot handelde kun je niet bewust kiezen voor een andere manier om iets aan te pakken. Telkens als je dit doet verander je een stukje in je hersenen en ontwikkel je jezelf.

 

Begin dus met twee minuten per dag. Liefst als je net wakker wordt of net voordat je gaat slapen, omdat het hormoon melatonine dan volop in je lijf is en dit proces ondersteunt. Vind je het lastig om je aandacht er bij te houden? Download een meditatie app, zoals Headspace, Buddhify of VGZ Mindfullness (die laatste is ook nog eens helemaal gratis en super fijn).

Door te mediteren los je trauma's op en creëer je dus meer ruimte voor positiviteit!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.