Back at Work

Gepubliceerd op 18 oktober 2021 om 11:00

Terugkomen op het werk nadat je een kindje verloren hebt is vaak heel lastig. Vooral omdat we niet gewend zijn om over pijnlijke onderwerpen te praten. Begin je zelf te vertellen over jouw verlies? Vraag je jouw collega wat er is gebeurd?

Omdat huilen niet geaccepteerd is in onze maatschappij zien we het als een risico om er over te vertellen of er naar te vragen.  Het verlies van een kindje roept nu eenmaal de emotie verdriet op.

Toch moedig ik beide partijen aan om er over te praten. En zeg dat het je raakt. Je slikt de tranen niet weg, je slaat het verdriet niet op in je lijf, maar je geeft de emotie wel een plek. Hiermee voorkomen we hoofdpijn, vermoeidheid en moeite met slapen. We voorkomen ook mentale klachten zoals verminderde concentratie, spanning en stress in je lichaam en neerslachtigheid.

Als jouw collega dit net heeft meegemaakt kun je openen door bijvoorbeeld te zeggen 'je hebt een hele moeilijke periode door gemaakt, hè?'. Laat de stilte daarna haar werk doen. Een bijzonder gesprek volgt dan vaak vanzelf.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.