Waarom zou je met het verlies aan de slag gaan?

Gepubliceerd op 2 december 2021 om 20:11

Waarom zou je überhaupt dat vat opentrekken? Wie weet wat er allemaal uit komt? We zijn vaak bang voor wat er gebeurd als je je verdriet, angst of andere belastende emotie aankijkt of aanraakt. Verliezen we dan de grip op onze wereld? We zijn vaak bang voor het onbekende. Wat als…

Dus bouwen we angst op voor onze angst. Dat betekent een dubbele laag angst. Ik kan er goed over meepraten, want ik was jaren doodsbang. Eigenlijk voor alles. Een deel van die angst had ik meegekregen van vorige generaties en netjes geïntegreerd in mijn eigen leven. Een ander deel had ik zelf opgebouwd.

Totdat ik mijn kindje verloor en mijn grootste angst uitkwam. Alles stortte in. Er was geen grotere angst meer om bang voor te zijn. Ik moest van nul af aan weer opbouwen.

Dus werd het tijd om mijn angst aan te kijken. Zodra ik met mijn angst aan de slag ging werd de angst direct minder. Carl Jung wijst in zijn boek ‘De Schaduw en het Licht’ op het belang van het naar het licht halen (naar je bewustzijn halen) van de schaduw (al jouw donkere kanten). Zodra je de schaduw naar het licht brengt, verdwijnt de schaduw.

 

Ik ging mijn angst als een emotie zien die los van mij stond, disassocieren heet dat. Ik stond open om de boodschappen van die emotie te ontvangen, maar ik ging er niet meer in op. Zodra ik dat ging doen ervaarde ik vrijheid, alsof er een zware jas van mijn schouders viel. De angst was een goede raadgever voor mij geweest en heeft mij jaren veel profijt opgeleverd. Weg hoeft die dus ook zeker niet. Alleen niet meer op de bestuurdersstoel.

 

Dus als je bang bent dat een volgende zwangerschap niet goed zal gaan, disassocieer dan van het gevoel. Zet het als het ware voor je neer op tafel. Kijk er eens van een afstand naar.

Wat als je die angst daar nou eens liet staan en zelf weg wandelt, vrij, luchtig en zonder zorgen? Probeer het maar eens. Het zal je verrassen hoe gemakkelijk dat is.

Trauma’s laten we in de eerste plaats los om zelf gelukkiger, krachtiger en positiever te worden. Daarnaast help je je naasten er ook mee.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.