Heb ik recht op verlof na het verlies van een kindje?

Gepubliceerd op 6 december 2021 om 20:22

In Nederland krijg je geen verlof als je kindje voor 24 weken zwangerschap is overleden. Na 24 weken hebben moeders recht op een bevallingsuitkering van 16 weken. Voor vaders geldt er helemaal geen regeling. Heb je een traumatische zwangerschap of bevalling gehad? Ondanks de heftigheid en de gevolgen hebben ouders geen recht op verlof.

In verschillende landen wordt het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap al erkend door de wetgever. Groot Britannië heeft de uitgebreidste regeling voor zowel moeders als vaders. Bij het verlies van een kindje voor 24 weken zwangerschap kunnen vrouwen zich ziekmelden. Na 24 weken hebben vrouwen recht op 52 weken zwangerschapsverlof waarvan er 39 betaald zijn. En mannen krijgen 56 dagen aanvullend vaderschapsverlof als de baby dood wordt geboren.

Vrouwen krijgen tussen de twee en zes weken verlof in Mauritius, Colombia, Honduras, Costa Rica, Indonesië, India en Zuid-Afrika. In De Filipijnen krijgen vrouwen zelfs 60 dagen betaald verlof. In Nieuw-Zeeland en Canada krijgen ouders respectievelijk drie en vijf dagen betaald verlof.

Momenteel wordt er in Nederland gesproken over een voorstel om rouwverlof op te nemen in de wetgeving. Het is nog niet duidelijk of daar ook kindjes bij horen die tijdens de zwangerschap zijn overleden. Het is ook nog niet duidelijk om hoeveel dagen het zal gaan.  

Momenteel is Nederland wereldwijd qua duur van het zwangerschapsverlof én rouwverlof een van de hekkensluiters. Het zou geweldig zijn voor alle ouders, dus zowel voor vaders als moeders, als Nederland een kartrekkersrol gaat vervullen ten aanzien van zowel zwangerschaps-als rouwverlof na het verlies van een kindje.

Regelgeving omtrent rouwverlof is belangrijk voor de erkenning van het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap. En erkenning helpt bij de verwerking van het verdriet.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.