Hoe neem je afscheid van je overleden kindje?

Gepubliceerd op 7 december 2021 om 20:32

Het moment dat je afscheid kan nemen van je kindje is heel belangrijk. Voor kindjes die later tijdens de zwangerschap overlijden geldt dat als het net geboren is je het nog kunt vasthouden. Dat je het kindje tegen je aan kunt houden is heel helend. Vroeger werden overleden kindjes direct bij de ouders weg gehaald, uit liefde om hen de pijn te besparen. Echter leverde dat juist veel meer leed op. Het ziekenhuis biedt inmiddels de optie om hand- en voetafdrukjes te maken.

 

Zelf had ik graag geweten dat je foto’s kunt laten maken door Make A Memory. Make a Memory is een stichting die vanaf 23 weken zwangerschap foto’s maakt van je overleden kindje. Hier werken 150 fotograven vrijwillig die 24/7 bereikbaar zijn. Je krijgt per post vijf

uitgeprinte foto’s en een USB stick met dezelfde beelden in hoge resolutie. Mijn hart gaat uit naar al deze lieve vrijwilligers die dag en nacht klaar staan om van jouw kindje een belangrijk aandenken te maken. Om hun foto’s te kunnen blijven maken, zoeken ze altijd sponsoren.

 

De hand- en voetafdrukjes, de foto’s en eventuele gekregen cadeautjes bieden troost en vormen een belangrijke herinnering. Kijk er dagelijks naar, bijvoorbeeld ’s ochtends wanneer je opstaat en ’s avonds wanneer je naar bed gaat. Op die manier wordt het onderdeel van je leven.

Wellicht kiezen jullie voor een crematie. De as kun je bewaren en op een pel in je huis bewaren. Je kunt ook sieraden, zoals ringen, laten maken met een deel van de as er in. Ik heb ook vrouwen ontmoet die een tattouage hebben laten zetten als herinnering.

 

Bij een miskraam kun je alsnog een aandenken maken of kopen. Dat kan bijvoorbeeld een kaart zijn, een hartje, engeltje of sterretje.

 

Het is allemaal even prachtig. Kies wat er voor jou goed voelt. Zet het aandenken neer zichtbaar in je huiskamer. Verstop je kindje niet en praat er over met eventuele andere kinderen of mensen die bij je op bezoek komen.

Wij hebben altijd prachtige gesprekken met mensen over ons overleden dochtertje. Zo hebben wij een kristallen sterretje hangen voor het raam als aandenken. Als het licht er op valt verschijnen er regenboogkleuren in onze woonkamer. Telkens als wij of onze kinderen een regenboog zien, denken we allemaal aan haar.

Heb een mooi afscheid, neem er tastbare herinneringen uit mee en maak het onderdeel van je leven. Het zal je kleurenpallet uitbreiden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.