Heeft goede rouwverwerking invloed op een volgende zwangerschap?

Gepubliceerd op 15 februari 2022 om 13:18

Je kunt je voorstellen dat het niet rouwen na een traumatische zwangerschap of bevalling effect heeft op een volgende zwangerschap. Lees hier meer over de effecten als je verlies onvoldoende aandacht geeft.

 

Allereerst hebben moeders die langdurige stress ervaren door zwangerschap-gerelateerd verlies meer last van harde buiken, groeit het kindje in de buik minder goed, komt vroeggeboorte vaker voor en hebben kindjes vaker een laag geboortegewicht. Aldus onderzoek van de Universiteit van Utrecht.

 

Ten tweede, kan er angst ontstaan voor een volgende zwangerschap ondersteunt het Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap. Uit hun data blijkt dat 10-30% van de vrouwen die een traumatische bevallingservaring heeft niet opnieuw zwanger durft te worden.  

Ten derde heeft onverwerkte rouw invloed op de biologische gereedheid van het lichaam om weer zwanger te worden, aldus onderzoeker Quetzal A. Class en collega's. Zij voerden een grootschalig onderzoek uit naar de effecten van rouw op het verlies van een kindje tijdens en na de zwangerschap. Er bleek zelfs 80% meer kans op het overlijden van het kindje voordat die een maand oud is als vrouwen tijdens de conceptie in rouw verkeerden. 

 

Aangezien rouw overeenkomstige fysiologische effecten heeft als stress (zie Handboek Traumatische Rouw) is het onderzoek van Kira Taylor en collega's ook nog interessant. Zij toonden aan de kans op een zwangerschap met 40% afneemt door stress. 

Kortom, goede rouwverwerking is ongelofelijk belangrijk als je weer zwanger wilt worden. Gun jezelf de tijd om te rouwen. Want verlies verwerken helpt je jouw volgende zwangerschap beter te doorlopen en geeft je baby een goede start van zijn of haar leven.

Heb je vragen hierover? Bel mij gerust

Wil je je inschrijven? Kies welke begeleiding bij jou past en schrijf je in

 

Meer lezen? 

  • https://youthonderzoek.nl/2018/03/20/stress-tijdens-zwangerschap/ (onderzoek Universiteit van Utrecht)
  • De Keijser, J. & Boelen, P. (2018). Handboek Traumatische Rouw. 1e druk. Boom. 
  • Class, Q.A., Mortensen, P.B., Henriksen, T.B., Dalman, C., DʼOnofrio, B.M., & Khashan, A.S.. (2015). Preconception Maternal Bereavement and Infant and Childhood Mortality.Psychosomatic Medicine; 1 DOI: 10.1097/PSY.0000000000000229 
  • Taylor, K.C., Akhter, S., Marcus, M., Kerber, R.A., & Kong, M. (2016). The Impact of Periconceptional Maternal Stress on Fecundability. Elsevier: DOI: 10.1016/j.annepidem.2016.07.015 
  • https://lkpz.nl/patienten-info/?item=66 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.